1. Jak wygląda pierwsza wizyta?

Podczas pierwszej wizyty przeprowadzę z Tobą dokładny wywiad zdrowotny i żywieniowy. Omówię Twój dotychczasowy sposób żywienia, dolegliwości, przebyte choroby.

Porozmawiam też z Tobą na temat aktualnego stylu życia, aktywności fizycznej i preferencji kulinarnych. Zupełnie inaczej będzie wyglądał jadłospis dla osoby pracującej w godzinach 8:00 -16:00, a zupełnie inaczej dla pracującej zmianowo. Inne menu otrzyma osoba regularnie ćwicząca, a inne – taka, która ma mało aktywności.

Po omówieniu wyników, zaproponuje Ci plan dalszych działań i określę:

  • Liczbę i godziny spożywania posiłków
  • Listę produktów do wyeliminowania z diety
  • Listę produktów zalecanych
  • Rodzaje napojów
  • Schemat posiłków
  • Techniki kulinarne dozwolone w diecie
  • Wskazówki dietetyczne dostosowane do problemu, z którym się do mnie kierujesz

Pod koniec wizyty ustalimy nowe cele, a w ciągu 3-5 dni roboczych ustalony zostanie nowy plan dietetyczny.

Pierwsza wizyta u dietetyka może trwać około 40 minut i obejmuje ona pomiary masy ciała oraz analizę składu ciała za pomocą BIA (bioimpedacji elektrycznej). 

 

  1. Czy przed wizytą należy wykonać jakieś badania?

Nie jest to konieczne, ale jeśli posiadasz aktualne wyniki badań (z półrocza), zabierz je ze sobą. Przydają się np. wyniki morfologii krwi, profilu lipidowego (poziomu cholesterolu), poziomu glukozy, insuliny, TSH (hormonów tarczycy), czy prób wątrobowych (AlAT, AspAT).

Takie badania pomagają zidentyfikować wiele problemów, wpływających na masę Twojego ciała i ułatwiają dobranie odpowiedniej diety. Jeśli nie posiadasz wyników badań, nie trzeba ich wykonywać na pierwszą wizytę (wtedy podczas rozmowy zostanie ustalona lista badań, które trzeba wykonać).

 

  1. Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?
  1. Aby nie „przekłamać” wyniku pomiarów za pomocą BIA, najlepiej powstrzymaj się od zjedzenia obfitego posiłku do 2-3 godzin przed wizytą.
  2. Postaw na taki strój, abyś swobodnie mógł odsłonić stopy do pomiaru masy ciała.
  3. Jeśli masz aktualne wyniki badań krwi, weź je ze sobą (ewentualnie może to być wypis ze szpitala lub zalecenia lekarza co to diety i stylu życia). Przygotuj też aktualną listę leków/suplementów które zażywasz
  4. Opcjonalnie możesz też przygotować wcześniej dzienniczek swoich posiłków, w którym przez 3 dni (nie muszą być kolejne) zapisujesz dokładnie, co zjadłeś/-aś, o jakiej godzinie i w jakich ilościach.
  5. Nastaw się na szczerość. Pamiętaj, że nie oceniam Cię, bo podjadasz w nocy lub jesteś uzależniony od Coli i hot-dogów ze stacji benzynowej. Dlatego nastaw się na szczerą rozmowę o tym, co jesz, jak wygląda Twój dzień i z czym masz problemy.

 

  1. Jak przygotować się do pomiaru i analizy składu ciała?

Analizator składu ciała to zaawansowana technologia monitorowania stanu zdrowia, dzięki której mamy możliwość pomiaru wszystkich najważniejszych komponentów ciała, między innymi:

  • Masa ciała w kg
  • Masa tkanki tłuszczowej w %
  • Masa tkanki tłuszczowej w kg
  • Masa tkanki mięśniowej w %
  • Masa tkanki mięśniowej w kg
  • Masa minerałów kostnych w kg – ważne w osteopenii i osteoporozie
  • Całkowita zawartość wody w organizmie w %
  • Całkowita zawartość wody w organizmie w kg
  • Wiek metaboliczny
  • Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
  • PPM – Podstawowa przemiana materii (BMR)
  • Indeks masy ciała BMI
  • Masa mięśni szkieletowych w kg
  • Masa tkanki beztłuszczowej w kg
  • Dzienne zapotrzebowanie na kalorie

Aby wynik badania był miarodajny warto się odpowiednio przygotować:

  • Na dobę przed badaniem nie należy wykonywać aktywności fizycznej
  • Najlepiej zachować 4 godzinną przerwę między badaniem a spożywaniem posiłków i piciem
  • jeżeli to możliwe nie przyjmować leków moczopędnych przez ostatnie 7 dni
  • nie należy pić alkoholu w ciągu ostatnich 48 godzin
  • nie należy smarować stóp kremem

Pacjent staje bosymi stopami na elektrodach analizatora, który po chwili przesyła dane na komputer.

Wykorzystanie metody bioimpedancji elektrycznej oznacza, że przez ciało płynie prąd o niskim natężeniu, który jest przez pacjenta niewyczuwalny i jest całkowicie bezpieczny. Istnieją jednak przeciwwskazania do jego wykonania w przypadku:

  • Osób z padaczką
  • Osoby mające rozrusznik serca i metalowe implanty
  • Kobiety w ciąży i w trakcie miesiączki

 

  1. Czy mam jakiś wpływ, na to, jak będzie wyglądał mój jadłospis? – Co, jeśli otrzymam dietę, w której znajdą się produkty, których nie lubię?

Aby uniknąć takich sytuacji, zbiorę dokładny wywiad dotyczący Twoich preferencji kulinarnych. Może Ci się jednak zdarzyć, że zapomnisz wspomnieć, iż nie cierpisz tuńczyka z puszki albo zdarzy się coś niedosłyszeć. W takich sytuacjach zawsze można poprosić go o jakąś modyfikację i możesz być pewny, że podpowie Ci kilka zamienników danego składnika.

Podczas trwania kuracji dietetycznej niezbędna jest szczerość, ponieważ dzięki zebranym informacjom dietetyk jest w stanie dopasować indywidualne rozwiązania i pomóc pacjentowi osiągnąć założone cele.

Mnie, podobnie jak każdego dietetyka obowiązuje kodeks etyki zawodowej, dlatego wszelkie przekazane informacje objęte są tajemnicą i zostaną za drzwiami gabinetu :-)

 

 

 

 

sunshirtheart-pulse linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram