O mnie

Z pasji do żywienia

Od 2013 roku prowadzę indywidualną poradnię dietetyczną. Fakt, że posługuję się tytułem dietetyka wynika przed wszystkim z mojego wykształcenia i wieloletniego zainteresowania tematyką żywienia człowieka. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Jestem absolwentem Akademii Rolniczej w Szczecinie – w 2006 r. ukończyłem studia na wydziale Nauk o Żywności, o specjalności Żywienie Człowieka. Edukację kontynuowałem na studiach podyplomowych w zakresie Żywienia Człowieka i Promocji Zdrowia na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie oraz Zdrowia Publicznego na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie.

W moim dorobku naukowym, obok artykułów i publikacji naukowych, znalazła się wydana w 2014 roku, we współautorstwie książka „Dna moczanowa, dieta i jadłospisy”. Książka spotkała się z pozytywnym odbiorem – zachęcam do zapoznania się z komentarzami i dalszymi informacjami o niej.

Z sympatii do ludzi

Na swoim koncie mam współpracę z różnymi osobami, m.in.: przygotowywałem pacjentów z przetoką do operacji, prowadziłem żywienie osób z niewydolnością wątroby, koordynowałem zwiększane masy ciała u pacjentów z niedowagą. Aktywnie udzielam się jako promotor zdrowia – prowadzałem warsztaty tematyczne z uczniami SOSW im Marii Konopnickiej w Świnoujściu z zakresu „Najczęstszych zagrożeń mikrobiologicznych występujących w gastronomii” oraz wykład dotyczący „Wpływu żywienia na nastrój i skuteczność diety antydepresyjnej” zorganizowany dla członkiń Polsko-Niemieckiego Forum Kobiet Euroregionu Pomerania.

Realizowałem przy współpracy z ZDCN w Szczecinie oraz Biblioteką Pedagogiczną w Świnoujściu program „Start w zdrowe życie”, którego celem była edukacja prozdrowotna, skierowana dla nauczycieli szkół podstawowych i gimnazjalnych na terenie miasta Świnoujście. W ramach tego programu prowadziłem także wykłady dla rodziców uczniów Gimnazjum nr 2 im Henryka Sienkiewicza w Świnoujściu oraz Szkoły Podstawowej nr 6 im. Mieszka I. Obecnie współpracuję z Fundacją Hospicyjną „Przystań” w Świnoujściu, gdzie prowadzę wykłady o tematyce żywieniowej w ramach programu profilaktyki nowotworowej (treści niektórych z nich zamieszczam w dziale Artykuły) oraz konsultacje żywieniowe z rodzinami osób chorych.

Współpracuje także z Ośrodkiem Rehabilitacyjno- Edukacyjno- Wychowawczym w Ostromicach w zakresie poradnictwa żywieniowego rodziców i opiekunów.

Układam diety dla pacjentów z nadwagą i otyłością, schorzeniami metabolicznymi, dysfunkcjami wielonarządowymi i chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Oferuję porady żywieniowe dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, dla wegan, wegetarian, a także osobom o zwiększonej aktywności fizycznej, kobietom w ciąży i dzieciom oraz młodzieży. Nigdy nie stosuję szablonowych rozwiązań – dietę dla każdego układam indywidualnie.
Opinie o mojej dotychczasowej działalności sprawdzić można na portalu znanylekarz.pl.

Pozostaję wierny zasadzie, że odchudzanie to zmiana myślenia i świadomy wybór produktów, a nie głodówka – dlatego w moim gabinecie panuje życzliwa atmosfera nastawiona na wsparcie, motywację i inspirację do zmian.

Zapraszam do współpracy, również podmioty zainteresowane systemem HACCP. Porad udzielam zarówno w swoim gabinecie, jak i online.
mgr inż. Maciej Bońkowski
dietetyk i promotor zdrowia.